Wijnoogst 2018 in Europa: vroegste ooit?

Nu de herfst reeds enkele dagen officieel begonnen is, genieten we met z’n allen nog van de laatste stralen zomerzon.
Niet enkel wij hier in België hebben onder de hitte gekreund, op verschillende plaatsen in de wereld stegen de temperaturen naar recordhoogtes.

Als we kijken hoe zich dit resulteert in de wijnbouw, zien we dat door het warme en zonnige weer in juni en juli, men vroeg is beginnen oogsten in Noord-Europa.
In Frankrijk (Alsace & Champagne) Noord-Italië (Alto Adige), Duitsland en Oostenrijk is men eind augustus reeds begonnen en dit is ongezien.

We verdiepen ons even in laatstgenoemde wijnland: Oostenrijk.
Hier had men ook een overvloedige rijpheid en is men vroeg met de oogst begonnen.

'Grotendeels waren de wijnstokken van Oostenrijk bestand tegen de enorme hitte en het gebrek aan vocht die kenmerkend waren voor de vegetatiecyclus van 2018. We hebben dus een zeer vroege en zeer rijpe wijnoogst in handen, een waarin aanhoudend hoge temperaturen hebben geleid tot consequent hogere niveaus van alcohol en lagere niveaus van zuurgraad', verklaarde Johannes Schmuckenschlager, voorzitter van de Viticultural Association, naar aanleiding van het wijnjaar 2018.

Er zijn wel enkele regio’s met een uitzondering:

Stiermarken werd niet zo zwaar werd getroffen door de droogte en verwacht en een zeer goede oogst qua volume en kwaliteit.

In Burgenland verwachten ze een goed volume, dankzij een mooie trosvorming en frequente regenval - ze kijken ook uit naar de wijnbereiding van wijnen van topkwaliteit, vooral rode wijnen.

Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) en Wien (Wenen) verwachten een bevredigend oogstvolume, met een prijzenswaardige kwaliteit.

Prosit!

© copyright The Wine Source 2017 - all rights reserved | BE 0671 874 656